Om tidsløst design

Date Added: juli 20, 2012

Author: Helle

I klassisk design vil der altid være tendenser og former, der går igen. Og lige netop disse gentagelser er det, der gør klassikere til klassikere. Det, der skaber en klassiker, er at tage det genkendelige og fremføre det med et nyt perspektiv, et nyt design eller en ny vinkel. Klassikerens vigtigste opgave er ikke at være innovativ. Den skal være til at stole på uden at være kedelig.

En tendens, der aldrig forsvinder fra det klassiske design, er de skarpe linjer med afrundede kanter. Lige meget hvor insisterende en tendens kan være, så er der gennem årtier altid blevet holdt fast i designs, der er rene i deres udtryk, men stadig er afrundede for at skabe et indbydende indtryk. Et godt eksempel på et sådant design ses hos Arne Jacobsen i hans Super-Ellipse-bord, der kan ses her!

Bordet er smukt og enkelt og overholder de uskrevne regler indenfor klassisk, nordisk design, hvor linjerne skal være rene, overfladerne store og detaljerne brugbare. Men rene linjer udelukker ikke rundede former. Det ellipseformede bord passer med fraværet af skarpe hjørner til langt de fleste rum, og de buede bordender har også en enden fordel: der kan altid presses en ekstra person ind for bordenden, når der holdes fest.

Med sådanne gengangere i designet er man som både køber og generet designinteresseret udstyret med en værktøjskasse, der stiller en bedre i jagten på en ægte designklassiker.