Brænde og miljøet

Date Added: oktober 14, 2010

Author: Signe Krusell

Normal 0 21 false false false DA X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Miljøet har i de senere år spillet en større og større rolle for vores samfund. Derfor er man også i stigende grad blevet opmærksom på, hvordan brændeovne og pejse påvirker miljøet.

?

Tidligere tænkte mange ikke på, at brændeovne kan være et miljøproblem. Tværtimod tænkte man ofte, at brændeovne er naturlige og hvad der er naturligt, er så ofte blevet ligestillet med miljøvenlighed. Det paradoksale er imidlertid, at det har vist sig, at fyring med brænde langt fra altid er så miljøvenligt som mange af os har gået rundt og troet.

?

Partikelforurening fra brændefyring

Det har vist sig, at partikelforureningen fra brændeovne og pejse er ret stor. Der er tale om en partikelforurening som minder meget om den der fremkommer af dieselmotorer. En partikelforurening der beskyldes for at kunne give luftvejssygdomme, hjertekarsygdomme, allergi og kræft.

?

Hvordan undgår man partikelforurening?

Hvad kan man så gøre ved denne partikelforurening fra sin brændeovn eller sin pejs? Man kan for det første sørge for, at ens ovn har en fuldstændig forbrænding af sit brænde. Mange moderne ovne er konstrueret på en måde, så forbrændingen er mere fuldstændig, end i gamle ovne. De gode ovne er mærket med det nordiske svanemærke.

?

For at nedsætte den ufuldstændige forbrænding, så kan man også undgå at fyre med fugtigt brænde. Man kan endvidere sørge for at der god tilførsel af luft til brændet. Man bør tænde op med pinde og papir, og tilføre meget luft så ilden kan få rigtig godt fat. Når ilden er blå, så skal man skrue ned for luften, for at varmen ikke bare forsvinder ud gennem skorstenen. På samme måde, så skal man tilføre luft til sin ovn hver gang man fylder nyt brænde i ovnen. Dette gør man indtil de mørkegule flammer er væk. Endelig kan man sørge for, ikke at fyre for meget ad gangen.

?

Tjek at du fyrer rigtigt

Man kan tjekke om man fyrer rigtig, ved at se efter røgen der kommer ud af ens skorsten. Hvis der er meget røg og den samtidig lugter grimt, så tyder det på, at man ikke fyrer rigtigt.

?

Fyring kan være miljørigtigt

Hvis man sørger for at fyre rigtigt, så er fyring faktisk en CO2-neutral opvarmningsform. Den CO2 som man leder ud i atmosfæren ved forbrænding, er tidligere blevet optaget af de træer som brændet stammer fra. Og hvis man finder billig brænde til sin ovn eller pejs, så kan det også være en god forretning.