Gulvafslibning kontra Gulvafhøvling

Date Added: juni 6, 2016

Author: Steen M. Nielsen

Gulvafslibning kontra Gulvafhøvling

Ved en Gulvafslibning, da renoveres gulvet, således at det ender med at fremstå flot som nyt. Det kan anbefales, at man kontakter en fagmand, da man nemt selv kan komme til at ødelægge gulvet ved en Gulvafslibning, specielt hvis du ingen erfaring har i dette.

På en gulvslibemaskine er der en valse med sandpapir, som har til opgave at fjerne den gamle overfladebehandling, samt ca. 1 til 1,2 mm af selve gulvet. Normalt bliver der slebet mange gange med sandpapir i forskellige størrelser. Der bliver startet med en grov slibning – for derefter at ende med en fin slibning. Skrammer og mindre ridser i gulvet fjernes hermed, og gulvet ender med at få en glat og fin overflade. Gulvet er nu klar til en efterbehandling/overfladebehandling, med enten lak, lud eller sæbe, afhængigt af kundens ønske og behov.

?

Hvad er en Gulvafhøvling

Nogle gange er en Gulvafslibning dog ikke nok til at renovere gulvet, og dette kan der være mange grunde til. På gamle trægulve, som er meget slidte er det oftest nødvendigt at udføre en gulvafhøvling inden Gulvafslibning. En gulvafhøvling er nødvendig, hvis en eller flere af følgende ting er til stede:

?

  • Limrester
  • Dybe ridser og skader
  • Gulvet er ujævnt
  • Fernis

?

?

En Gulvafhøvling er en mere omfattende proces end en Gulvafslibning og bør altid udføres af en professionel gulvmand (fagmand). Gulvafhøvlingen, er i modsætning til gulvafslibningen, en behandling der går i dybden – typisk afhøvler man 2 – 4 mm af gulvet, hvor gulvslibningen kun var ca. 1 mm.

En Gulvafhøvling udføres med en gulvhøvl, som har påsatte små knive der laver høvlspåner og på denne måde når i dybden af træet. Gulvafhøvlingen kan være nødvendig hvis gulvbrædderne ligger ujævnt eller der er tale om gamle plankegulve med fernis eller limrester. En gulvafhøvling er i stand til at tage det grove inden man påbegynder en Gulvafslibning. Det er meget vigtigt at gulvet er fri for søm og lignende inden gulvafhøvlingen påbegyndes da disse kan ødelægge maskinen. ​

?

Gulvafhøvling afsluttes altid med en Gulvafslibning for at udglatte ujævnheder, og gøre gulvet klar til efterbehandlingen, med enten lak, lud eller sæbe, afhængigt af kundens ønske og behov.

?