Lysekronens historie

Date Added: januar 20, 2015

Author: Karina Bach-Sørensen

Lysekronen kan dateres helt tilbage til middelalderen, hvor malerier viser en installation med et træ kryds, hvor der på enden af hver arm var fastgjort et vokslys. Nogle af disse anordninger blev monteret med små rosetter omkring vokslyset til at opsamle løbende voks. Trækrydset blev hejst op i loftet med et reb eller en kæde, og således havde man defineret en lysekrone, som værende en forgrenet dekorativ lyskilde fastgjort i loftet.
Denne simple udgave af en lysekrone var mest brugt blandt de rige, og gennem årene blev den væsentligt forfinet, større og mere og mere dekorativ med lange buede arme i støbt metal eller udskåret træ og udsmykket med diverse vedhæng. Vokslyset blev udskiftet med stearinlys og senere gas. Den blev mere og mere kostbar at fremstille og var gennem mange århundreder et status symbol forbeholdt de rige, adelen og kirken.
I det 17. århundrede indgik lysekronen som et naturligt indretningsobjekt i den spirende barokke kulturperiode, hvor storslået elegance og overflod var vigtige nøgleord i arkitektur, kunst og indretning.
I slutningen af 1800 tallet blev det elektriske lys opfundet og herefter begyndte man at omdanne lysekronerne til elektricitet. De blev også mere almindelige og lysekronen som statussymbol blev forringet.
I dag er lysekronen ikke længere et status symbol forbeholdt de rige, men bliver brugt som dekorative elementer både i private hjem, såvel som på hoteller og i restauranter mm. Lysekronen som lyskilde og indretnings objekt har dermed mere end 550 år på bagen. – Og indretning med lysekroner kan stadig tilføre et rum et strejf af storslået elegance.