Hvilken brændeovn skal man vælge?

Date Added: juni 16, 2016

Author: Jesper Nielsen

De fleste kan blive enige om, der er noget hygge og varme over en brændeovn; det at sidde og kigge ind i en brændeovn og på flammerne, der flakker, det giver en helt bestemt stemning. Ikke desto mindre, er der nogen elementer, man skal overveje nøje, før man køber en brændeovn.

Første punkt går på, om man vil have en rigtig brændeovn, som brænder på brænde eller om man vil have en ovn, som der skal tilsættes træpiller til. En biopejs fra Pejsen, der brænder på almindelig brænde, kan der anvendes almindelige træsorter som bøg, eg, ask og løv. De ovne, der benytter sig af træpiller, er træpillerne lavet af såkaldt affaldstræ. En anden overvejelse man også skal gøre sig, er, om hvorvidt ens brændeovn passer sammen med den skorsten, man har. Det er ikke nødvendigvis en selvfølgelig at alle brændeovne passer til alle slags skorstene, så dette er også et vigtigt punkt, der er værd at overveje før man køber sig en ovn.

Hvor effektiv skal ens brændeovn være

Et andet punkt, der også skal overvejes, er effekten af ens brændeovn. Når man først har tjekket at brændeovn og skorsten passer perfekt sammen, så kan man overveje, hvor meget varme, ovnen skal afgive.

Der er forskel på forskellige brændeovne og de afgiver varme meget forskelligt – den man vælger, skal passe til ens hus og behov for varme.

En af de mest traditionelle former for varmeafgivelse er den såkaldte strålevarme, hvor varmen primært er omkring brændeovnen og området omkring der. Det kan i nogen tilfælde fungere helt fint, hvis det er det, man ønsker af sin brændeovn.

For nogen kan det dog være for lidt varme, hvis man har et større hus med store arealer, der skal varmes op – er dette tilfældet, kan man anskaffe sig en brændeovn, der er udstyret med en blæser og som dermed blæser varmen rundt og hjælper til at opvarme hele huset.

Man kan også investere i en brændeovn, der har konvektionsvarme – ved denne form for ovn, bliver varmet spredt mere ud i rummet og kan virke som en mere rar og behagelig varme end den traditionelle strålevarme.

Overvej mulighederne grundigt før man køber

Det er vigtigt, at man overvejer disse forskellige punkter, før man køber noget. Først og fremmest skal man se på ens skorsten og se om den passer sammen med brændeovn – dette punkt er altafgørende. Hvis det ikke passer sammen kan det få negative konsekvenser på sigt.

Derudover skal man naturligvis se på, hvad ens varmebehov er og hvor stort hus man har sig og hvad man ønsker, at få ud af sin brændeovn. For nogen kan en traditionel brændeovn med strålevarme være mere end nok, hvis man blot ønsker en varme centreret omkring ovnen og den hygge, som flammerne giver.

For andre vil man have en mere økonomisk fordel ud af brændeovnen og vil måske bruge den som den primære varmekilde til opvarmning af huset, udtaler Pejsen.

?