Vedligeholdelse af trævinduer

Date Added: november 29, 2013

Author: Søren Petersen

Mange fravælger trævinduer i frygt for, at vinduerne ikke holder i lige så lang tid som vinduer lavet af enten aluminium eller plastik, og det er en skam! For med den rigtige behandling og vedligeholdelse af trævinduer har vinduerne en lang levetid. Træ kræver nemlig løbende vedligeholdelse, da det ellers vil blive ødelagt.

Træet bliver dog mere hærdet og modstandsdygtigt over for vind og vejr og vil derfor bedre kunne holde sig igennem tiden. Hvis du ikke vedligeholder dit træværk, uanset om det er vinduer, døre, stakit eller husgavl, øges risikoen for at træet fx angribes af enten råd eller svamp.

Det er ikke kun regn, sne og andet fugtigt vejr, som er hårdt for dit træværk. Også solens stråler slider på træet, og præcis ligesom vi selv skal beskytte os mod solens UV-stråler, har træet også brug for beskyttelse imod solens stærke stråler.

Hvordan skal træet vedligeholdes?

Mange trævinduer er overfladebehandlet fra producentens side, men det er dog ikke ensbetydende med, at vinduerne ikke behøver at blive efterbehandlet. Hvis du skal genbehandle vinduerne, skal du sørge for at rengøre træet grundigt samt fjerne eventuelle rester af maling, inden behandlingen startes. Du kan både genbehandle med maling og træbeskyttelse afhængigt af smag.

Træbeskyttelse er som oftest gennemsigtig, og er derfor det oplagte valg at behandlet dine trævinduer med, hvis du godt kan lide det naturlige træ, hvor træets struktur rigtig kommer til udtryk. Er du derimod til farvet træværk, kan du vælge at beskytte dine trævinduer med maling i stedet for. Det kan være en god idé at give træværket en grunder, før du genbehandler vinduer, da grunderen giver træet ekstra beskyttelse.

Tænk på miljøet

Det er nok ikke lige miljøet, der er det første, man tænker på, når det kommer til maling og træbeskyttelse. Men ikke desto mindre kan man i dag finde flere forskellige typer malinger og beskyttelsesmidler, som er baseret på vand, og som derfor er langt mere miljørigtige end de produkter, der er lavet på fx olie.

Ud over at vandbaseret maling og træbeskyttelse er bedre for miljøet, er det også mindre sundhedsskadeligt for dig at arbejde med.

Husk også hængsler og lister

Ikke kun træet behøver behandling og vedligeholdelse. Når du er i gang med at pleje dine vinduer, kan du lige så godt se tætningslister og hængsler efter, så de ikke går til.

?

Tætningslisterne skal rengøres – uden at blive afmonteret. Herudover bør du sørge for at smøre vinduernes hængsler, glideskinner, beslag mv. Få mere information hos Outline