Din hund bør spise rigtig hundemad

Date Added: september 5, 2015

Author: Jonas Jørgensen

Hunde nedstammer oprindeligt fra ulvene. Der har været delte meninger om hvorvidt den moderne tamhund stammede fra ulven eller guldsjakalen, med i dag er den generelle konsensus at hundene nedstammer fra ulven. Der er dog fortsat uenighed om hunden er blevet skabt som resultat af menneskets domestikering af hunden eller om udvikling skete inden. Den moderne hund kan faktisk spores tilbage 135.000 år. Således er hunden det første dyr menneskeheden tog til sig som husdyr. Denne forhistorie har stor betydning for hundens anatomi, da den stadig på langt de fleste punkter minder om ulven. Derfor er det også vitalt at du fodrer din hund med rigtig hundemad.

Ulvene er kødædende jægere. Dette kan ses på deres tænder og kæbeparti. Det samme gør sig gældende med vores almindelige tamhunde. Derfor er det en trist udvikling i forhold til hundens almindelig sundhed og trivsel at flere og flere mennesker er begyndt at anvende industriel fremstillet tørfoder. Tørfoder er ikke designet efter hundens anatomi og tilgodeser ikke hundens og ulvens forhistorie.

Der er mange fordele ved at lade din hund spise rigtig hundemad. For det første indeholder rigtig hundemad ikke tilsætningsstoffer, konserveringsmidler eller andre kemikalier, som er kendt fra tørfoderet.

En nem måde at sørge for at din hund får rigtig hundemad er at skelne til BARF-typen af hundefoder. BARF star for Biologically Appropriate Raw Food eller Bones And Raw Food. Oversat til dansk; biologisk godkendt råt føde eller ben og rå mad. Som agronavnet antyder er kosten baseret på råt uforarbejdet kød med knogler. Dette er der flere årsager til.

Ved at anvende denne form for hundemad anvendes der kost, som minder mest om det ulvene spiser og imødekommer deres jægerinstinkt. Hundenes tarmsystem er kort hvilket almindelig tørkost ikke tager hensyn til, det gør derimod den rå mad.

En anden vigtig ting som indtagelsen af rigtig hundemad fremmer er din hunds tandsæt. Tænderne hos vores kæledyr har brug for at blive brugt for at blive renset. Vi mennesker børster tænder dagligt, det gør hunde ikke. I naturen renser knogler tænder og giver dem den nødvendige kalk. Derfor ødelægger det på sigt din hunds tænder kun at fodre med konventionel tørkost. Det renser ikke tænder i dybden som eksempelvis BARF mad gør. Når du anvender BARF anbefales det at du giver hunden kødben (råt) mindst en gang om ugen. Det gør at hundens kæbeparti bliver trænet men mindst ligeså vigtigt bevirker det at hundens tænder bliver renset i dybden så din hund undgår tandsten og du undgår de dyre dyrlæge regninger som dette medfører.

Sammensæt din egen rigtig hundemad kostplan for din hund

Når du anvender rigtig hundemad til din hund får du næsten uanede muligheder for at sammensætte en sund menu for din hund. Mange nye brugere af rigtig hundemad kan nemt blive skræmt af det store udvalg. Dog findes der et utal af guides på nettet, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige foderbalance til din hund. Der er nogle få huskeregler. Den første er at du husker at give hunden ben med kød på mindst en gang om ugen. Dette renser hundens tænder for at undgå tandsten og tilfører hunden den kalk som dens tænder og knogler har brug for. Dernæst skal du lære at lytte til din hund i forhold til kosten. BARF kræver at lægger en decideret kostplan for din hund. Hunde, ligesom mennesker, har forskellige behov. Derfor kan nogle hunde har behov for flere proteiner end eksempelvis andre hunde. Derfor skal du holde øje med de sundhedstegn din hund afgiver. Eksempelvis er en god indikator på din hunds sundhedstilstand dens pels. Er pelsen glat, blank (uden at være fedtet), og din hund beholder sin pels, er dette en god indikator på at din hunds kost giver hunden de næringsstoffer den har brug for. Er din hunds pels derimod mat, fedtet eller fælder meget kan dette tyde på mangler i kosten. Dernæst er der hundens afføring. Har hunden almindelig afføring regelmæssigt og ikke flere end to gange dagligt, får hunden den korrekte kost og i de rigtige mængder. Har din hund afføring 3-4 gange om dagen eller meget tynd afføring kan det tyde på at din hund har problemer med at optage maden og du bør derfor overveje at skifte.

Det er nemt at fodre med rigtig hundemad

Det lyder måske komplekst og besværligt at fodre med rigtig hundemad. Men sandheden er at det er ligeså simpelt som traditionel tørfoder. Maden bliver som oftest leveret i 500 grams frosne blokke. Disse blokke er nemme at stable i fryseren og kan tøs op i takt med din hund konsumerer pakkerne. Vakuumpakningerne og frysningen sørger for at maden bibeholder de næringsstoffer som der er i maden. Derudover beholder maden også den gode smag til stor fornøjelse for din hund.