Bedre computer, mere ram – mere hukommelse – mere

Date Added: marts 6, 2008

Author: Søren Breiting

Som almindelig bruger af computer, bliver man hurtigt irriteret, når computeren går i slow motion, eller helt stopper med at reagere. Der kan selvfølgelig være noget alvorligt galt med programmerne eller med selve computeren, men ofte drejer det sig om en slags overbelastning af hukommelsen.

Man har hukommelse på mindst to måder i en hukommelse. Der er hukommelsen i form af RAM, og det er den, som umiddelbart har at gøre med problemerne. Mængden af RAM i en computer vil typisk være en af følgende værdier: 128 MB, 256 MB, 512 MB, 1024 MB (=1 GB) eller 2 GB. Jo mere RAM, jo bedre.

Hukommelsen i RAM siger noget om, hvor mange data, computeren kan behandle ad gangen. Hvis du sammenligner med din hjerne, så svarer RAM til, hvor mange ting, du kan tænke på ad gangen. Det er umuligt for os at tænke på alt det, vi har gemt i hukommelsen i hjernen på en gang.

Hver gang du åbner et nyt program, så vil det belaste din RAM. På et tidspunkt kan du have aktiveret så mange programmer og applicationer, så den tilgængelige RAM simpelthen ikke kan klare det mere. Og så er det, at du oplever, at programmer eller hele computeren ’fryser’, og du hverken kan komme frem eller tilbage.

I første omgang kan du prøve at holde CTRL + ALT tasterne nede og trykke Delete tasten. Så får du en oversigt over de åbne programmer og applicationer. Dem kan du så lukke for en efter en, og se, om det hjælper computeren i gang igen. Ellers må du lave genstart af hele computeren.

Hukommelsen i RAM er kun i funktion, når der er gang i computeren. Så snart computeren lukkes ned, forsvinder den hukommelse, der er lagret i RAM.

Foruden hukommelsen, der afhænger af RAM størrelsen, så har computeren en meget større hukommelse på harddisken. Fra denne store hukommelse kan man specificere en ekstra mængde ’virtuel RAM’ som kan supplere den egentlige RAM.

Hukommelsen på harddisken afhænger af harddiskens kapacitet. For kort tid siden var en harddisk kapacitet på 30-40 GB helt normal. Nu kan kapaciteten være flere hundrede GB.

Kapaciteten af den indbyggede harddisk (HD) er givet ved købet af computeren, men harddisken kan skiftes ud senere. Det kan komme på tale, fordi ens behov for plads til lagring af billeder eller video eller spil vokser kraftigt. Samtidig vil prisen på harddisk plads falde pr. gigabyt (GB).

Men da harddisken ikke blot rummer de installerede programmer men hele styresystemet, og alt hvad der overhovedet holder styr på computeren, så er det en kritisk sag at skifte harddisken ud.

På nogle computere er det muligt at tilføje en ekstra intern harddisk, og så bliver kapaciteten udvidet uden grundlæggende problemer. Desuden er det meget nemt at købe eksterne harddiske, som let forbindes med USB kablet, eller en firewire forbindelse.

Men bortset fra disse udvidelser af hukommelsen på computeren vil det oplagte være at købe noget ekstra RAM i form af ’ramklodser’ og isætte dem på de dertil hørende pladser inde i computeren. Der vil kun være et begrænset antal ’slots’ (pladser), som der kan sættes mere RAM på, så man kan være nødt til at udskifte en ramklods med mindre kapacitet med en større ramklods. Man kan selv lave disse udskiftninger, men man skal være omhyggelig for ikke at bøje nogen af forbindelses ’benene’.

I mange tilfælde vil du føle, at du næsten får en ny computer, hvis du for øget hukommelsen i form af mere RAM i computeren. Hertil kan en forøgelse af den virtuelle RAM, altså den del af hukommelsen, som ligger på harddisken, også hjælpe med til at mindske problemet.