Prisudviklingen for bredbånd 2001-2009

Date Added: marts 18, 2010

Author: Jakob

Priserne brugt i artiklen er indsamlet fra IT- og Telestyrelsens pjece ”Hallo, hallo – ved du hvad det koster?” (2009) og BredbandPriser.dk.

Bredbånd priserne er faldet dramatisk i det seneste årti. I 2001 kostede det op mod 1000 kr. om måneden af have en 2 Mbit forbindelse – I dag koster en tilsvarende forbindelse 170 kr/måned, og mange internetudbydere sælger 2 Mbit forbindelser som en ”billig startpakke”.

Udover det dramatiske prisfald er der kommet en helt ny type forbindelser: Mobilt bredbånd. Bemærkelsesværdigt nok er priserne på mobile bredbåndsforbindelser for det meste kun 10-30 kr. højere end for fastnetforbindelser med samme hastighed.

En af årsagerne til dette er, at det mobile bredbånd bruger det samme netværk af sendemaster som bliver brugt til mobiltelefoni, og internetudbyderne dermed ikke har haft helt så store anlægsomkostninger som da netværket til normale landbaserede bredbåndsforbindelser blev opbygget.

En anden årsag til de billige priser på mobilt bredbånd er, at det ville være svært at sælge en mobil 2 Mbit forbindelse til 500 kr./måned når folk er blevet vænnet til at betale 170 kr. for en landbaseret 2 Mbit forbindelse.