Den hyppigste type Grå Stær

Date Added: januar 19, 2016

Author: Jesper Nielsen

Det lyder som navnet på en typisk dansk fugl, som man gerne ser i efterårsperioden ude i haven på den slags foderkugler, som man selv laver. Dette er dog ikke tilfældet.

Grå stær har i virkeligheden en langt mere seriøs betydning. Grå stær er nemlig en øjensygdom, der rammer mange danskere på over 65 år. Grå stær skyldes, at den naturlige, normalt klare linse, bliver grå og ugennemsigtig.

Man kan sammenligne det med følelsen af at have drukket en øl for meget, og derefter prøve at skrive en SMS hjem til kæresten, hvor man hverken kan læse, hvad der står på skærmen eller selv skrive. For det er netop, det som er linsen funktion, at modtage lyse og billeder, og da denne linse ikke fungerer optimalt bliver billedet uklart.

Men grå stær findes også i en anden variant, hvor linse svulmer op, og vil gøre dig langt mere nærsynet. Hvis man ikke bliver opereret imod grå stær, kan øjet blive fuldstændig uklar og altså også gøre synet næsten ødelagt. Ordet grå stær er kommet fra tyskland, hvor sygdommen kaldes grauer starren, hvilket betyder grå stirren. Grunden til dette navn er, at sygdommen vil få patienten til at være nødt til at stirre, og på samme tid giver den uklarhed, der skabes ved linsen gør øjet helt gråt udtaler EuroEyes.

Følge af grå stær

Grå stær kan begynde med blot at være en irritation i øjet. Den kan dog senere udvikle sig til kvalme og ondt i hovedet. Dette virker dog latterligt, fordi disse symptomer findes på adskillige sygdomme. Hvis du slår kvalme, ondt i hovedet og irritation op på internettet, vil du højst sandsynligt få konstateret både graviditet og kræft.

Men man skal trods dette ikke tage disse symptomer forgivet, især ikke, hvis du er over 65 år gammel, nogle af dine familiemedlemmer har grå stær eller hvis du har andre sygdomme såsom gigt og diabetes. Det problematiske i ikke at opdage, at man har grå stær, er, at man i virkeligheden kan blive opereret mod sygdommen, og dermed være fri for de forfærdelige symptomer. At udvikle grå stær kan nemlig godt være en langsom fornøjelse i det, at det kan tage 3-5 år at udvikle det.

Behandling af grå stær

Måden hvor på grå stær bliver behandlet er ved ultralydsmetoden, hvor man kan ødelægge det uklare i linsen, og derefter suger man linse ud. Man sætter derefter en ny linse ind, som gør det muligt at se klart igen. I gamle dage ville man lave en stor åbning i året, der ville give patienten et sår i øjet, der skulle sys sammen. Man ville altså fjerne den uklare linse i et stykke. Dette kunne give problemer flere måneder efter operationen. Udviklingen af behandling af grå stær, er også vokset særligt efter 80’erne. Før i tiden kunne fjernelsen af grå stær give betændelse i øjet. Den gamle måde at fjerne grå stær på er kaldt stærstikkeren.