Marketingløsninger til Detailhandlen som giver ‘Mening’

Date Added: oktober 13, 2010

Author: Teresa Norman

Ofte anvendes en stor del af detailhandleres marketingbudget på above-the-line reklame, men det er vitalt, at Instore marketing komplementerer det brand, der er skabt til forbrugeren. Ved at skabe en oplevelse, der spiller på flere forskellige sanser (lyd, syn og lugt), og som er specifik for deres gruppe af forbrugere, kan detailhandlere holde sig et skridt foran konkurrenterne, få en dybere tilknytning til deres forbrugere og uden tvivl forøge deres salg.

Mood Media er blevet en førende international specialist i sansemarketing og har arbejdet sammen med globale brands, som f.eks. Mango, Nike og Volkswagen. De har opnået succes ved at skabe musikprofiler, visuelle identiteter og dufte, som passer til deres individuelle kunders behov. Det er ikke nogen hemmelighed, at en ”glad kunde” vil tilbringe mere tid og bruge flere penge i en detailhandel, men Mood Media har investeret i forskningsundersøgelser for at bevise videnskaben bag effekten af sansemarketing.

En undersøgelse i samarbejde med Vision One Research og en detailhandel med modetøj til kvinder viser ifølge Tibor Kivari, adm. direktør for Mood Media i Storbritannien, at ”musik er et værdifuldt medie, som kan have en dramatisk indvirkning på oplevelsen i butikken, men kun hvis den udnyttes rigtigt”. Denne pointe bekræftes også af en artikel offentliggjort af Routledge i 2007*, som skriver, at for at kunne skabe en ”forbedret sanseoplevelse… bør valget af musik være baseret på en systematisk forskning i butikkens kunder og ikke på medarbejdernes personlige smag”. Hvad dette demonstrerer sammen med effektiviteten af stemningsmusik er, at forskningen i forbrugerprofiler og stærke tilknytningsforhold til brands skal håndteres korrekt, hvis de sande fordele skal opnås.

Selvfølgelig kan den rette musik gøre kunden i bedre humør og skabe en gunstig atmosfære for et salg, men hvis du tilsætter lydbeskeder eller gør brug af radio i butikken, kan du løfte kundens oplevelse op på et endnu højere niveau. Lydbeskeder kan vise kunder hen til produkter eller tilbud og give detailhandleren en autentisk stemme, med hvilken han kan friste, begejstre eller kommunikere med kunderne. Sammen med visuel underholdning, som f.eks. digital skiltning eller Tv-netværk inde i butikken, vil det hjælpe med til at holde kunderne i butikken længere og dermed resultere i et større salg.

Duftmarketing er en anden måde, hvorpå man kan højne kundens oplevelse. Dette værktøj vækker diskret positive (eller negative) minder hos kunden, som denne så forbinder med butikkens brand. Denne type sansemarketing hjælper med til både at neutralisere dårlige lugte og forbedre den positive brandoplevelse.

Hvis en detailhandler ønsker at gøre brug af in-store marketing for at bibeholde og skaffe større værdi og øget loyalitet inden for sit forbrugermarked, skal dette ske på en måde, som skaber en tilknytning til dennes målpublikum. Ved at arbejde med en specialist som Mood Media ( Alcas )kan man opnå den rette blanding af reklame, information og underholdning gennem brug af de forskellige typer af sansemarketing. Dette vil sikre en stærkere forbindelse med kunderne, forøge den tid, de tilbringer i butikken, og dermed resultere i et større salg.

* Effekten af Baggrundsmusik på Forbrugeres Reaktioner i et Eksklusive Supermarked. Routledge 2007