Hvad er en granitskærver?

Date Added: februar 4, 2016

Author: Jesper Nielsen

Hvis man zoomer ind på området sten, er der mange detaljer, man kan dykke ned i. Hver sten har sin egen historie, som man undersøge, eller man kan dykke ned i formålet af netop denne sten.

I dag bruges sten også i hjem rundt omkring til pynt, i haverne til blomsterbede, til indkørsler med familier med bil og garage og lignende. Disse sten er som ofte granitskærver. Men hvad betyder granitskærver, og hvad er det helt konkret?

Kigger man på ordet granitskærver, er det nemlig ikke på forhånd givet, at man kan regne ud, hvad det er. Selve ordet består af to ord – granit og skærver. Skærver er en betegnelse for sten, der er blevet knust eller sprængt i stykker.

Dette voldsomme brud skaber skarpe kanter og brudflader. Skærver er altså ikke bare sten, man lige har fundet eller siet sig til, men sten der er blevet sprængt og derefter blevet til et stenbrud. Sommetider tager man også større sten og bruger en maskine, der kaldes en skærveknuser, til at knuse de store sten til mindre sten.

Skærver bruges mange steder i dag både til pynt og mere brugbar anvendelse som f.eks. til underlag.

Granit er en form for sten, der er blevet dannet ved at sætte forskellige mineraler under tryk, og det kan forekomme i flere farver.

Det siger altså lidt sig selv, at granitskærver er sprængte granitsten, eller store granitsten sprængt til mindre stykker.

Når man laver granitskærver, starter man med at opdele de forskellige typer af granit efter farve. Det gør man for at holde farverne adskilt, så man kan opnå at få ”farverene” granitskærver og ikke blandede granitskærver.

Dog er det meget svært at lave en opdeling, der er helt perfekt. Granit er et naturprodukt af som skrevet flere forskellige mineraler, og det gør det vanskeligt 100 % at sortere de sorte typer fra de grå og i andre lignende situationer.

Efter de forskellige granitskærver er blevet fordelt efter farve, bliver de også sorteret efter størrelse.

Granitskærver anvendes i praksis til formål som underlag for indkørsler eller blomsterbed. Fordi granit er et naturprodukt, har det en lang holdbarhedstid og kan derfor godt klare det hårde slid, der kommer, når det bruges som underlag for en indkørsel, hvor tunge køretøjer dagligt vil køre ind og ud.

Nogle familier kan også finde på at vælge granit til haven som underlag eller pynt pga. farvespil. Når det regner, vil granitstenene nemlig fremstå særlig flotte og tydeligere vise farverne i granitskærverne.