Flyskræk!

Date Added: maj 31, 2010

Author: Didrich Haugskott-Westgård

Kategori:

Normal 0 21 false false false NO-BOK X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Vanlig tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Flyskræk er ikke uvanligt. Årsagen til rædselen grunder sig stort set i mangel på kundskab. Så jeg tænkte at i denne artikkel at beskrive de typiske rædsler sammen med tal som viser at flyveturer er sikre – til og med sikrere, end at side derhjemme!

Flyskræk er egentlig ikke et underligt fænomen. Når man begynder på, at fundere over sagen, burde vel egentlig alle have flyskræk. For hvor normalt er det, at sidde indkapslet i en gigantisk 60-tons metalkondom, for så at give så meget gas, at accelerationen, med hjælp av jetmotorene og vingernes vinkel, løften den gigantisk krop op i luften?

At være indkapslet i fly kan give hvem som helst lidt klaustrofobi, ikke mindst for den med celleskræk. Men det er den sikreste og hurtigste måde, at rejse i dag. Ifølge det statisik-elskende land USA er det til og med 18 gange sikrere at flyve, end at blive hjemme! Risikoen for at omkomme i et flystyrt er 1:11… millioner – og fortsat har hver femte persom flyskræk.

Nedenunder listes nogle af de mest almindelige rædsler i forbindelse med fly. Vingerne kan ikke holde til alt det pres, vinden kan komme med. De er overdimentionerede i sin konstruktion når det gælder holdbarhed. Flyver fugle ind i motor er der ingen fare – piloten kommer da vel sandsynligvis til at lande på nærmeste lufthavn, selvom det går fint at flyve, lette og lande med én motor om den ene skulle stop ved sådan en hændelse. Skulle begge motore stoppe – som i princippet er højst usandsynlig – kan piloten sejle med flyet 20 gange højden som flyet befinder sig på. Den normale marchhøjde på 10,000m gør med andre ord at flyvemaskinen kan sejle 200 km. Skulle flyet blive truffet af et lyn er det lige så sikkert at sidde i et fly, som det er at sidde i en bil i tordenvejr – det vil sige en af de sikreste pladser du kan finde. Lynet ledes gennem flyets skrog, som i «Faradays bur»-princippet. Og nej, du kan ikke manuelt åbne dørene under en flyvning, så længe du ikke er stærkere end Hulken. Der kræves nemlig en styrke på flere ton for at bevæge dørene under flyvning, på grund af, eller måske takket være, trykforskeller.

Det er med andre ord bare at indse – at det er sikkert at flyve! Så forsøg at nyde dine flyrejser i stedet for at opleve dem som angstfulde. Tænk for eksempel på denne tekst, så kan det måske dæmpe din flyskræk. God flytur!