Erhvervsrejser er en glimrende mulighed

Date Added: september 29, 2015

Author: Lars Simmonsen

Det kunne så sagtens kombineres med kulturelle aktiviteter i f.eks. en europæisk storby. Man kunne forestille sig, at man brugte det meste af dagen på fagligt indhold, og så om aftenen kunne man afkoble ved at overvære en musical i Rom eller Firenze. Krydret med kulturelle og gastronomiske oplevelser, så kan medarbejdere få nogle anderledes oplevelser sammen, som kan være med til at styrke sammenholdet og det sociale samvær. Dine medarbejdere føler det måske ikke som en arbejdsrejse, fordi de samtidigt oplever noget sammen, der kan opildne arbejdsmoralen. Du kan også bruge erhvervsrejser, hvis I skal på kursus eller en almindelig forretningsrejse. Hvis I er en større gruppe medarbejdere som skal af sted, så kan man få arrangeret danske rejseledere. Hvis man planlægger en længere tur end en weekend, så kan USA eller Asien også være en mulighed. Det meste kan selvfølgelig lade sig gøre, og nogen har også kombineret et fagligt seminar med en krydstogrejse. Mulighederne for erhvervsrejser er mange, så hvis du har specifikke ønsker skulle der næsten ikke være nogle begrænsninger.

SKAT skal med på idéen

Der er dog flere ting, som du skal være opmærksom på, når du rejser i virksomhedsøjemed. SKAT har naturligvis en række stringente og kontante regler, som skal efterleves for at erhvervsrejsen kan blive fradragsberettiget. En erhvervsrejse kan dækkes på to valgfrie muligheder – du kan få udgifterne betalt enten via rejsegodtgørelse, hvor staten har nogle takster der skal følges, eller ved at aflevere regningerne. Hvis du vælger rejsegodtgørelsen, så får du udbetalt et fast beløb, der skal dække kost og logi, og du behøves så ikke at dokumentere, hvordan du har brugt pengene. Rejsegodtgørelsen bliver bare mundret og dagligt kaldt for – diæterne. Der er kommet nogle begrænsninger på diæterne i 2012, og du må nu som ejer maksimum udbetale 50.000 kr. til dig selv i diæterne pr. år. Alle de erhvervsrejser som du foretager udover det, skal dokumenteres med bilag. Hvis du derimod udbetaler diæterne til en ansat, så gælder denne grænse ikke. Men hvis den ansatte ikke får udbetalt diæterne, men i stedet medregner det på selvangivelsen, så er grænsen gældende.

Erhvervsrejse eller studietur

En tur på tre-fire dage til messe i München giver ikke grund til spørgsmål fra SKAT. Alligevel ser man tit, at der er uenigheder mellem selvstændige erhvervsdrivende og SKAT, om hvad der er en erhvervsrejse. Hvis du har vanskeligt ved at dokumentere, at rejsen har direkte indtægtsgivende aktiviteter, så kan der opstå problemer med at få den fradragsberettiget. Hvis det eksempelvis er en studietur, som du er ved at planlægge for dine medarbejdere, så skal der arrangeres et stramt program. Programmet skal have en faglig relevans, og være direkte i forbindelse med virksomhedens udvikling og indtægter. Det skal planlægges godt for, at der også bliver plads til at besøge de klassiske turistattraktioner. Hvis du besøger SKAT´s hjemmeside, så kan du finde svar på de fleste spørgsmål og en vejledning for erhvervsdrivende. Du kan også læse eksempler på studieture, og hvad der skal til, for at man kan få udgifterne dækket. Hvis du er selvstændig og du i en periode bare gerne vil have et roligere og behageligere arbejdsmiljø, så kan det være tillokkende at leje et sommerhus på den spanske sydkyst. I en stressende hverdag så kunne et par måneder under solen være det som gjorde at projektet blev færdiggjort. Det er bare svært at forklare SKAT, fordi det skal hænge sammen med noget erhvervsmæssigt. Hvis du rejser til Barcelona skal du eksempelvis have et møde med en kunde der, eller du skal skrive en bog om den catalanske by. Det er altså ikke nok at argumentere for, at du arbejder bedre i fredelige og varme omgivelser, da SKAT skal have præcis dokumentation for, at det er en erhvervsrejse. Hvis du er i tvivl om du kan få dækket dine udgifter, så kan det også anbefales at kontakte SKAT, så man kan få klare og sikre svar på sine spørgsmål.

Så overvej lige en ekstra gang, før i bestiller en fælles skiferie til hele holdet.

Forlængelse af erhvervsrejser

Ved erhvervsrejser er det muligt for virksomheden, at opnå fradrag for alle udgifter inklusiv befordring frem og tilbage til destinationen. Det er også muligt, at kombinere en rejse med nogle private fridage. En to-dags erhvervsmæssig tur til Barcelona kan forlængelses med et par ekstra dage, så der også er tid til at se den berømte La Sagrada kirke. Firmaet betaler stadig flybilletten tur/retur og de dage opholdet har været erhvervsmæssigt, men du skal bare selv betale for det ekstra ophold. Det er en god måde at kombinere en erhvervsrejse med kulturelle aktiviteter og fridage i anderledes omgivelser.