Hjælp imod uønsket hårtab

Date Added: november 15, 2013

Author: Jens Madsen

Hårtab hos kvinder er dog ikke det samme som hos mænd, og ofte oplever kvinder aldrig den samme form for skaldethed som mænd. Mange kvinder oplever en stor sorg ved at miste håret, da flere kvinder opfatter deres hår som en del af deres personlighed og som et vigtigt symbol for femininitet.

Årsagerne til hårtab

Der findes flere forskellige årsager til, at du mister håret. En af årsagerne til uønsket hårtab er genetisk og skyldes en hormonel overfølsomhed over for det mandlige kønshormon testosteron. Denne overfølsomhed får hårrødderne til at trække sig sammen for til sidst at gøre det umuligt for et nyt hår at gro ud af hårsækkene. Når der er tale om et hormonelt problem, kaldes hårtabet for androgenetisk alopeci.

En anden årsag til uønsket hårtab er stress og usund levestil. Her opleves hårtabet oftest som noget mere midlertidigt i perioder, hvor kroppen udsættes for stress og pres, eller hvor kosten er for usund.

Dit hårtab kan også skyldes sygdom. Kvinder med PCO, polycystisk ovariesyndrom, oplever sommetider hårtab grundet den hormonelle ubalance. Hvis du har en stofskiftesygdom, kan dette også give hårtab.

Psoriasis kan også give uønsket hårtab, ligesom andre former for eksemer kan medvirke til, du oplever at miste håret.

Det er dog helt normalt at tabe lidt hår, og hårtab betyder derfor ikke nødvendigvis, at der er tale om noget sygdomsbetinget. Vi taber ca. 100 hår om dagen, og i nogle perioder fælder vi mere end andre, hvilket ikke behøver at betyde, der er noget galt. Et hår vokser i ca. 6 hår, hvorefter det afstødes og erstattes af et nyt.

Behandling

Der findes flere forskellige former for behandling af uønsket hårtab. Behandlingen afhænger blandt andet af årsagen til dit hårtab.

Hvis du mister håret grundet stress eller usund levestil, er det en fordel at ændre på din livsstil. Skrue ned for tempoet og begynde at omlægge dine kostvaner. Det kan være en god idé at tage et ekstra tilskud af vitaminer for at styrke hårvæksten i perioden efter. B-vitaminer er gode i forbindelse med at styrke håret.

Er dit hårtab en følge af en sygdom, er det vigtigt, du går til din læge for at få en afklaring på problemet, da det ofte betyder, at du behøver andre midler til at lindre eller helbrede din sygdom og forhindre hårtabet.

?

En anden behandlingsform er at benytte dig af en koffeinholdig shampoo mod hårtab, som går ind og stimulerer dine hårrødder. Shampooen kræver, at du bruger den regelmæssigt, lader den virke i et par minutter og bruger den kontinuerligt.