Historien om apperater til høretab.

Date Added: maj 19, 2011

Author: pablo

Der har været en fantastisk udvikling af høreapparater i løbet af de sidste 165 år og teknologien til hjælp ved høretab har haft gavn af den videnskabelige udvikling, primært efter den industrielle revolution, der fandt sted i midten af det 19. århundrede. Det er ikke utroligt da vi har set en drastisk udvikling indenfor industri lige siden. Hvad der er interessant at notere er at høreapparater gik fra at være simple artefakter til højteknologiske maskiner indenfor næsten ingen tid.

Priser for høreapparater var temmelig overkommelige da de første produkter blev produceret i begyndelsen af det 19. århundrede. Dette er ikke så vanskeligt at forstå, da de første høreapparater var fremstillet af meget basis materialer. Rent faktisk bestod de bare af en slange samt et horn, der var sat fast i en af slagens ender. Patienten med høretab behøvede ganske enkelt at tage den anden ende af slangen op til øret og rette hornet i retning af stedet hvor lyden kom fra.

Det kæmpe gennembrud kom da Alexander Graham Bell var i stand til at forstærke lyd i elektronisk form til hans telefon. Kort efter lykkedes det i 1886 Thomas Edison at producere en sender lavet af kulstof der gjorde det muligt for lyd at blive et elektonisk signal der bevæger sig gennem en ledning. Det elektroniske input blev derefter ændret tilbage til lyd. Skabere af høreapperaterne udnyttede hutigt efter denne friske teknologi. Naturligvis steg prisen på høreapparater og ikke alle kunne købe denne nye teknologi.

Den industrielle revolution kom til undsætning endnu engang. Masseproduktion blev reglen og tilladte for produkter at blive lavet uden store omkostninger. Prisen på høreapparater blev efterfølgende billigere for middel klasse, dog skulle det vise sig at videnskaben bag høreapparater var på vej frem og det skulle blive billigere og bedre.

Høreapparaterne var stadig temmelig enorme pga. batteriet. Det var omstændigt at holde høreapparatet kontinuerligt. Det næste gennembrud kom med transistoren, denne tilladte høreapparater at optage mindre plads. I 1950’erne var prisen for høreapparater omkring $200 US Dollars.

Til sidst er vi nået den digitale tidsalder og de høreapparat produker vi kender idag. Høreapparaterne laves mindre, så miniature at det næsten ikke ses. De er gemte bag øret og er næsten vægtløse og batterierne kan nu om dage holde i op til 15 dage uden genopladelse.

Omkostningerne for et høreapparat varierer i denne tid fra land til land. Husk at få lavet en test hos en ørelæge inden du får et høreapparat. Omkostningerne inkluderer medicinsk behandling, øreundersøgelse, høreapparatet og dets placering og desuden rutinemæssige eftersyn. Prisklassen ligger et sted mellem €1500 og €4000 og afhænger i sidste ende af hvilket høreapparat du er køber. Der findes Ferrari indenfor høreapparats mærke, såvel som lavere priser.