Beregning af méngrad

Date Added: november 21, 2014

Author: Jonas Jørgensen

Hvad er Méngrad?

Det kan ske for alle. Pludselig er uheldet ude, og man har været ude for en ulykke på jobbet, som man ikke har kunnet gøre noget ved. Selvom man følger alle sikkerhedsregler på arbejdspladsen, vil der altid være en risiko for, at man kan komme ud for en ulykke der giver varige mén og i værste fald nedsat evne til at arbejde. Hvis uheldet er ude, er vi heldige, at vi bor i Danmark hvor man som ansat har mange rettigheder og er beskyttet, skulle man være ude for en ulykke på arbejdspladsen.

Arbejdsskadestyrelsens ménberegner

Når man har været udsat for en arbejdsskade, er det op til arbejdsskadestyrelsen at afgøre, hvordan man kan blive kompenseret for tabet af arbejdsevne ud fra hvor alvorlig skaden er. På arbejdsskadestyrelsens hjemmeside findes der en funktion til beregning af méngrad, hvor man kan finde ud af i hvor høj grad, man er skadet i deres øjne. Dette gøres ud fra, at man tilkendegiver til skade eller sygdom, man lider af, og procentsatsen vurderes herfra. Godtgørelsen findes ud fra denne beregning, og det spiller en meget stor rolle i den endelige beslutning.

Man skal dog ikke regne med, at bare fordi at man kommer frem til et bestemt resultat, at arbejdsskadestyrelsen ikke kommer frem til et lidt andet, og derfor skal denne beregning af méngrad ses som vejledende. Den giver dog en glimrende estimat af, hvor meget man egentlig er kommet tilbage, og om man eventuelt vil være i stand til at arbejde igen, om man skal ned i tid grundet sine mén, eller om man er helt og aldeles uegnet til at arbejde.

Det ville være forfærdeligt, hvis man gik og var bange for at komme til skade hver gang, at man er på arbejde, men det er sundt at have den rette respekt for, at der er visse risici i forbindelse med de forskellige jobs. Man skal passe på sig selv og ens arbejdsgiver vil aldrig ønske, at man sætter egen sikkerhed på spil. Derfor er der absolut ingen grund til at tage nogen chancer, når nu vi har offentlige instanser og fagforeninger, der skal sørge for, at arbejdsmiljøet er i orden, så man ikke skal være nervøs for at tage på arbejde. Det er måske lidt hårdt at sætte tal på en skade, som man har pådraget sig, og så skal andre folk på baggrund af denne skade tage stilling til, hvor slemt man egentlig har det. Det kan være svært at tænke på at en beregning af méngrad, skal kunne afgøre sådan en sag, man en eller anden måde skal man jo afgøre det på.

Ménberegneren

Ménberegneren fungerer på den måde at enhver skade til en del af kroppen er tildelt en procentsats, og ud fra dette kan man komme frem til, hvor meget som man burde være i stand til at arbejde. Det er ikke lige et første, som man tænker på, når man først er kommet til skade, men det er noget, der kommer senere hen, når man indser, at kroppen ikke kan blive på den samme måde igen. Det er vigtigt, at man ikke lægger alt for meget i tallene og i stedet fokuserer på at komme videre med sit liv, da det her er det vigtigste for at kunne fortsætte med at leve sit liv.

Der findes ikke nogen pris, som man kan sætte på et godt helbred, og ingen burde være glad for et pengebeløb, hvis det kommer som resultat af en alvorlig ulykke, som giver varige mén. Det er nu rart at vide, at man kan blive kompenseret, hvis man kommer til skade på arbejdet. Det er langt fra alle lande, der kan prale af samme sikkerhed, og derfor skal vi være glade for det samfund, som vi lever i.

Det er selvfølgelig svært ved at se det fra den positive side, når man lige er kommet til skade, men det er helt afgjort bedre end ingenting. Når det så er sagt, skal vi ikke komme væk fra hele pointen i, at man selv kan regne ud, hvor meget godtgørelse, som man kan forvente at modtage ud fra det varige mén, som man har pådraget sig. Det er en god service, der også viser, hvordan disse beslutninger bliver taget, så man kan stille spørgsmål til processen, som det også burde være.

Her kan man selv få indtrykket af, hvad man kan forventet, så man ikke bare skal vente i uvidenhed og smerte, mens fremmede mennesker tager ens fremtid i betragtning. Der er de mennesker, der mister livet i arbejdsulykker, så i nogle tilfælde kan man vel være glad for, at det ikke gik så galt. I sidste ende skal man passe på sig selv på arbejdet, og så må samfundet hjælpe til, når det går galt.