Tid til tigivelse

Date Added: september 10, 2008

Author: Erik Lunøe

Skrevet af Erik Lunøe – http://www.eriklunoe.dk/

Tid til tilgivelse

Mange har svært ved at slippe følelser af bitterhed der kan opstå når andre har svigtet, den vrede der føles når vi er blevet holdt udenfor, harmen over at verden kan virke uretfærdig og krænkelser vi oplever, når vores signaler bliver misforstået. For dem er tilgivelse måske en løsning.
I mit daglige arbejde som terapeut og coach, består en stor del af det terapeutiske arbejde i at transformere fortidens uforløste emotioner, som netop kan være følelser af bitterhed, vrede, harme og krænkelser, der er bundet i fortidens hændelser. Det er også blevet min erfaring, at der er mange, der går rundt med ‘gammel uforløst smerte’, der påvirker deres daglige liv, deres omgang med familie, venner, bekendte og som hindrer dem i at få den ro i deres liv som de fortjener. For mange viser det sig, at den proces, der gør det muligt at give slip, er, at der bliver givet plads og lyst til, at tilgive.

En tilgivelsesoplevelse
På et tidspunkt blev henvendte en kvinde sig til mig i min praksis. Hun kom for at arbejde med de følelser hun fik når hendes eks mand ikke overholdt deres fælles aftaler. Det skete for eksempel at han ikke hentede børnene når de havde aftalt at det var hans tur til at have dem i weekenden. Hun ville også gerne arbejde med nogle af de oplevelser, der havde været i deres tidligere ægteskab, som hun ikke kunne give slip på. Hun havde tit i ægteskabet følt sig svigtet og ikke forstået. Når hun tænkte tilbage på de ting der var sket dengang og det der skete nu, så efterlod det hende altid med følelser af vrede, svigt og bitterhed.
I terapien begyndte vi at arbejde konstruktivt frem mod, at give slip på de negative følelser, der opstod både når hun mødtes med eks manden, men også dem der opstod, når hun gik rundt alene og blot tænkte på ham. Det viste sig, efter nogle sessioner, at hun ikke ønskede at give slip på følelserne af vrede, had og bitterhed og vi kom til at tale om, hvad der gjorde det så svært for hende at give slip, og tilgive ham.
Hun mente, ikke at han fortjente tilgivelse, for så var alt jo bare fint. For tilgav hun ham så ville han jo bare tro, at hun uden videre fandt sig i, at han behandlede hende så dårligt’. Nej han fortjente, at se hendes vrede, at føle den på sin krop, og føle den smerte hun havde følt.
Jeg fortalte hende, at hendes følelser og ønsker om, at han var anderledes var reelle nok. Jeg spurgte hende så, om den vrede hun indtil nu havde vist ham havde ændret hans opførsel, og gjort det nemmere for hende at se ham og tænke på ham?
Hun fortalte, ‘nej tværtimod, det var som om det var accelereret med årene. Der var kommet flere og flere gange, hvor han ikke havde overholdt aftaler både over for hende og for børnene’.
Jeg foreslog hende at prøve noget helt andet, at give slip på den gamle vrede for altid, at lære af det der var sket, og finde frem til nye måder, at løse konflikterne på, så hun kunne se på situationen med friske øjne, og på den måde finde andre løsninger, og nye måder at se tingene på.
Hun svarede, ‘det ønsker jeg virkelig, men jeg ved ikke hvordan!’.
Vi vendte tilbage til at tale om tilgivelse, og hun blev enig med sig selv i, at hun ikke kunne tvinge ham til at ændre sig. Hun var meget skeptisk over for ideen om at tilgive ham, men hun mente at det kunne da være et forsøg værd, og så se hvad der ville ske.
Vi talte om, hvad det egentlig ville sige at tilgive, at det er noget vi gør for at give os selv mere plads til at leve livet, og for at gøre tingene på en ny måde. Det kunne være, at møde ham næste gang uden vrede eller at hun kunne give sig selv det rum hun havde brug for når de mødtes.
Inden vi gik i gang med selv tilgivelses processen fandt vi frem til de ressourcer, som hun havde brug for for at kunne tilgive. Hun fandt følelsen af tålmodighed og overbærenhed, som hun i forvejen havde i forhold til sine børn. Det var en følelse af være ét med alt på jorden, som hun havde oplevet nogle gange i sit liv og en forståelse for at nogle gange gør mennesker ting, fordi de ikke ved bedre.
Selve tilgivelsen af eks manden gik nu i gang. Vi fandt nu frem til fem situationer, hvor han havde svigtet hende mest, og som havde fremkaldt den største vrede hos hende, og hun tog nu først kontakt til hendes ressource af tålmodighed, og tillod sig at være tålmodig over for eks manden i de situationer, hvor det var nødvendigt. Da hun tog kontakt med følelsen af at være et oplevede hun en stærk følelse af samhørighed med eks manden som var der i form af deres fælles børn, og det de betød for hende, og da hun tog kontakt til forståelsen af at mennesker nu engang gør det de kan gøre, oplevede hun en stærk følelse af medmenneskelig forståelse for eks mandens handlinger, og hun sagde ‘ja, han ved jo ikke bedre’. Hun oplevede, at det gjorde en forskel for hende, at turde blive …