Hold dine øjne sunde igennem hele livet – fra spæd til voksen

Date Added: april 6, 2016

Author: Dennis Eriksen

Kategori:

Du sidder med den varme morgenkaffe og morgenmaden ved din side, og avisen er slået op foran dig. Det er dog ikke lige så nemt som tidligere at se, hvad der står på siderne, efterhånden som årene er gået. Vores øjne forandrer sig gennem hele livet, og det behøver der ikke være noget farligt i, da det er en naturlig del af livet. Det er dog vigtigt, at du regelmæssigt får dine øjne tjekket, da nogle forandringer kan være uhensigtsmæssige, og det er vigtigt, at disse bliver opdaget så tidligt som muligt, så du kan have sunde øjne hele livet.

Hold dine øjne sunde gennem årene

Det er svært at give en definition på, hvad sunde øjne helt præcist er, da vores øjne og syn er forskellige og ændrer sig gennem årene, men du skal altid være opmærksom på eventuelle forandringer. Det er i perioden, hvor du er helt lille, at dit syn ændrer sig mest, men øjet bliver mindre fleksibelt gennem hele livet, og din evne til at fokusere forringes langsomt.

Det er derfor en god ide at være proaktiv med hensyn til dit syn, og få dine øjne regelmæssigt undersøgt, hvis du vil bevare et godt syn og sunde øjne hele livet.

Sunde øjne kan også opleve forandringer

Selvom dine øjne er sunde, vil du helt naturligt opleve forandringer, efterhånden som du bliver ældre. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på eventuelle forandringer, især hvis de er markante og radikalt ændrer dit syn – i disse tilfælde bør du altid søge hjælp.

Vores syn udvikler sig meget, mens vi er spædbørn og børn, og det stabiliserer sig typisk i teenagealderen. I voksenalderen forringes evnen til at fokusere på et objekt på nært hold, og det oplever vi typisk, når vi læser morgenavisen eller en bog. Det er en uundgåelig udvikling, som ikke kan forhindres, men som det er vigtigt at gøre noget ved for at undgå gener og besvær. Du bør derfor få dit syn tjekket regelmæssigt, hvis du er over 40 år.

Sådan tjekker du sunde øjne hos børn

Da det er i løbet af teenagealderen, at synet som regel bliver færdigudviklet og stabiliserer sig, er det også i denne periode, at skjulte synsproblemer eller defekter typisk bliver opdaget. Det er derfor vigtigt at være særligt opmærksom på udviklingen i dette alderstrin, så der kan tages hånd om eventuelle problemer.

Det skal du være opmærksom på med dit barn:

  • Ser barnet med begge øjne, eller drejer barnet hovedet?
  • Holder barnet bogen helt tæt på i forbindelse med læsning?
  • Har barnet ofte røde irriterede øjne?
  • Sætter barnet sig helt tæt på fjernsynet?
  • Klager barnet ofte over hovedpine?

Oplever du flere af disse ting, bør du kontakte din optiker eller øjenlæge, så du kan få tjekket om dit barn har synsnedsættelse.

Du er altid velkommen i Synoptik

Du er altid velkommen til at besøge din lokale Synoptikbutik, hvor du kan få svar på alle dine spørgsmål omkring sunde øjne samt få en god, uforpligtende snak med vores optiker. Optikeren kan hjælpe med at afgøre, om eventuelle synsfejl kan behandles og korrigeres med briller eller kontaktlinser, eller om det er behov for at henvise dig til en øjenlæge såfremt der er tegn på forandringer der bør undersøges nærmere.

Du kan også bestille tid til en Certificeret Synsprøve, hvor vores autoriserede optikere vil måle og rådgive dig om dine øjne og give dig et komplet billede af dit syn. Synoptik er den eneste optikerkæde, hvis synsprøve er godkendt af Dansk Standard, hvilket er din garanti for høj kvalitet og ens standard i alle Synoptik-butikkerne.