ICL er forkortelsen for Implantable Contact Lens

Date Added: september 5, 2015

Author: Jonas Jørgensen

Kategori:

ICL er både forkortelsen for Implantable Contact Lens, eller på lidt mere forståeligt dansk et linseimplantat. Dette linseimplantat er ideelt til dem, som ikke er egnede til en øjenlaseroperation, hvor man enten har for store synsfejl eller har for tynde hornhinder til at laseren kan gøre gavn. Linseimplantat bliver derfor anbefalet til dem, som ikke er egnede til øjenlaseroperation, og de klinikker, som udbyder operationen af et linseimplantat, vil ikke operere på dem, som altså godt kan få en laseroperation, da linseimplantat operationer er større indgreb, der derfor også koster mere. Kan du derfor få en øjenlaseroperation, skal du vælge det, frem for ICL.

Operationen foregår således, at du møder ind og får en masse informationer om selve operationen, både hvad der skal foregå imens og efter, så du er godt klædt på. Herefter får du noget beroligende, hvis du er utryg ved operationen – der altså er smertefri, men man kan nemt blive nervøs, når man skal opereres. Efterfølgende vil en øjenlæge komme ud og give en fuld undersøgelse af dine øjne, så de på klinikken er helt sikre på, at dine øjne er egnede til operationen. Når operationen går i gang, vil der typisk være en øjenlæge og to sygeplejersker med inde. Der vil blive dryppet nogle øjendråber i dine øjne endnu en gang, som indeholder bedøvelse. Når øjendråberne virker vil operationen for alvor gå i gang og der vil blive indsat en ny linse i dit øje (ICL). Selve operationen tager omtrent 15 minutter pr. øje, der skal opereres. Dette fortæller altså også noget om selve indgrebets størrelse, da en øjenlaseroperation blot tager 2 minutter, og her 15 minutter.

Når operationen er overstået bliver du sendt ind i et hvilerum, hvor du skal blive og slappe af, indtil du føler dig klar til at komme hjem, selve operationen og hviletiden varer i alt ca. 2 timer, så husk at sætte tid af inden du bestiller tid til operation. Da øjnene er ømme efter operationen, og ikke helt funktionelle, må du altså ikke tage bilen hjem, så sørg derfor for at få anskaffet dig et lift eller få en til at hjælpe dig hjem.

Et par uger efter operationen vil du blive tilkaldt til nogle konsultationer, hvor de på klinikken vil tjekke dine øjne, og sikre sig, at alt er som det skal være. Selve disse konsultationer er med i prisen, så husk at mød op til disse samtaler, så du kan være sikker på at få det helt gode syn for prisen. Du vil allerede efter operationen føle at du ser godt ud af dine øjne, men det er typisk først efter et halvt til et helt år efter, at du har fået vænnet dig til dit nye syn. Så selvom man føler man ser godt, er det altså mest sikkert at lade bilen stå efter operationen og møde op til de efterfølgende samtaler. På denne måde kan lægen se om arbejdet er godt nok, for det er ikke altid du selv kan mærke det – for det måske er for sent at ændre på. Der vil altid være risici ved operationer, men de fleste komplikationer, der kunne opstå, kan behandles, hvis de opdages i rette tide. Søg derfor altid lægehjælp, hvis du har de mindste tvivl eller gener efter operationen.

Men er man så halvblind de næste mange uger efter operationen? Nej, heldigvis ikke. Selve helings processen er smertefri og hurtig – mange kommer sig efter en dags tid og de fleste kan møde på arbejde allerede dagen efter. Synet er helt stabilt og funktionelt efter 3 måneder, hvor helingsprocessen er færdig. Et linseimplantat, modsat mange andre operationer, giver ikke udtørring af øjnene, men det er altid vigtigt at følge de retningslinjer og gode råd, som man får at vide til forundersøgelsen, for at undgå at implantatet ikke heler rigtigt, eller at der kommer infektioner i øjet.

80% af dine sanser, opleves gennem øjnene, hvorfor det altså giver en helt ny livskvalitet, at få en øjenoperation, med nye linser (ICL). Du vil ikke længere opleve syns besvær grundet eventuelle bygningsfejl i øjet eller kraftig syns nedsættelse, og kan undgå at skulle gå med briller eller kontaktlinser. Efter operationen vil du altså kunne opleve alle sanserne til fulde og selvom det er et større indgreb end blot en laseroperation, og koster lidt mere, kan det altså betale sig. Både fordi du slipper for at skulle bruge specialfremstillede briller/linser, men også fordi du nu kan opleve alle 80% af de sanser, vi kan opleve. Undersøg derfor hvilke klinikker, der ligger i dit område, og se på hvilken der kan tilbyde dig netop det, som du har behov for. Hvad end du vil have en klinik tæt på dig, en der har den billigste pris eller en der har en dyr pris med ekstra god kvalitet og service. Der er rig mulighed for at tjekke klinikkerne på nettet, og kommer du til en forundersøgelse, kan du altid takke nej til tilbuddet.