Løs dilemmaet – satellit tv eller kabel tv?

Date Added: juni 28, 2010

Author: Samuel Krygier

Lige siden slutningen af 80’erne er tv blevet et stadig mere populært underholdningstilbud. De fleste mennesker over tredive husker de tider, hvor man skulle bruge et godt sæt “kaninører” på toppen af sit tv bare for at modtage tv-signaler fra de lokale netværk. I dag er tv som underholdning langt mere spændende, end det var i firserne, og hundredvis af kanaler er tilgængelige for dig uanset, hvor du bor.

Men med alt for mange valgmuligheder til rådighed på markedet, kommer dilemmaet. Hvordan kan du vide, hvilket tv-system der er bedst for dig? Her er en oversigt af de enkelte systemer og en sammenligning af de forskellige tilbud, så du kan vælge det helt rigtige signal til dit hjem og budget.

Sammenligning af satellit tv og kabel tv:

Billedkvalitet

Alle kabel tv’s grundlæggende og udvidede tjenester i øjeblikket analog. Du vil endda kunne nyde digital billedkvalitet med kabel, hvis du vælger at opgradere til digitalt kabel. Men samtidig må du også tage højde for, at opgraderinger ikke giver dig 100% digitaliseret tv-underholdning, så længe de analoge forbliver kanaler analoge – også selvom du har digitalt udstyr.

På den anden side er satellit tv 100% digital, hvilket i almindelighed betyder bedre modtagelse og overlegen billedkvalitet.

Installation

Installation af kabel tv kræver meget arbejde. Kabelselskaber vil som regel sende deres teknikere til at installere og konfigurere dit tv, og installationsarbejdet kan tage dage afhængigt af antallet af fjernsyn, der skal modtage kabel tv. I visse grelle tilfælde kan du endda risikere, at der ligger kabler overalt i dit hus, for at muliggøre modtagelsen af tv-signalet.

I forhold til kabel er installationen af satellit tv er meget lettere. Det er enkelt, og du kan endda installere det selv. I de fleste tilfælde tager det kun en dag at installere satellit-tv. Både Dish Network og DirecTV leverer på dette tidspunkt omkostningsfrie installationer.

Programmer

Både kabel tv og satellit tv tilbyder op til flere hundrede kanaler. Warner Cable tv tilbyder for eksempel op til 250 kanaler i deres præmie pakke, mens DirecTV tilbyder op til 265 kanaler. Ikke den store forskel – bortset fra, at udbyderne af satellit tv som regel tilbyder flere unikke tv-programmer, såsom internationale kanaler (Dish Network er berømt for sine Dos Latino og Great Wall tv-pakke) og sportskanaler (DirecTV med NFL søndag billetter). Disse fordele gør, at brugerne ofte vælger satellit tv frem for kabel tv.

Services

Tidligere oplevede kabel tv-brugere ofte signal problemer, hvilket dog ofte blev opvejet af det faktum, at de døgnet rundt havde en hær af teknikere til rådighed. Digitale kabler er i dag meget bedre, men problemer kan stadig forekomme forholdsvis ofte i visse områder.

Satellit tv er langt mere stabil. Satellitsignalet vil undertiden blive ramt af kraftige storme, men de seneste rapporter viser, at det sker sjældnere end 1% i alt.

Internetforbindelse og binding af tjenester

Internetforbindelse er et område, hvor kabel tv tilbyder størst fordele. Der eksisterer 2-vejs satellit-tilbud, men kabel har også meget mere at byde på udover tv-underholdning. Da de fleste store kabelvirksomheder tilbyder telefon, internet og video-tjenester samlet, bør brugerne gå til kabelvirksomheder, når de overvejer bekvemmelighed.

På den anden side er satellit tv stadig flere år foran på pris, hastighed og kvalitet, og kan derfor let konkurrere med kabler. Derudover har satellittjenester mindre at tilbyde, når det kommer til ekstra funktioner eller samlede tjenester som telefon. Internet er til rådighed med satellit, men på grund af tekniske begrænsninger, har den service ikke været populær før nu.