Historien bag Valentinsdag

Date Added: januar 22, 2014

Author: Peter Sørensen

Valentines Day er egentlig en gammel kristen tradition som englænderne tog med sig til Amerika og som Amerikanerne har holdt fast i.Flere og flere danskere har taget traditionen til sig i løbet af de sidste år.

På Valentines Day, som altid falder på d. 14. Februar, er traditionen at man sender et kort eller giver en gave til den man holder af. Hvis man skal være helt tro mod den Amerikanske tradition skal gaven være anonym og man skal i stedet for at skrive sit eget navn på kortet skrive “Fra din Valentine”. – Modtageren skulle så helst kunne gætte hvem det er fra alligevel.

Traditionens oprindelse

Traditionen oprinder fra en kristen helgen kaldet St. Valentin, som levede under det romerske herredømme.

St. Valentine skulle efter sigende have viet soldater trods et forbud og er derfor blevet forbundet med kærlighed. Han blev fængslet for disse vielser og for at prædike det kristne budskab og under sit fangeskab helbredte han sin tilfangetager Asterius’ blinde datter, Julia.

Inden han blev henrettet, på datoen den 14. Februar år 270, skrev han et afskedsbrev til denne Julia, underskrevet “Your Valentine”, deraf denne tradition med at skrive Valentines kort underskrevet “Din Valentine” d. 14. februar.

Efter hans død plantede Julia et mandeltræ ved hans grav og et blomstrende mandeltræ er derfor også blevet et symbol på varig kærlighed og venskab.

Der går mange historier om Valentine og hvilke der er helt rigtige kan være svært at vide præcist. Historien ovenfor er derfor bare en version af hvordan man mener traditionen er opstået og hvem Valentine var.

Egentlig blev St. Valentine først hyldet af den katolske kirke for sin selvopofrelse, men er altså senere blevet et symbol på romantik og kærlighed.

Mange kender i dag slet ikke baggrunden for traditionen, men holder alligevel af at fejre denne kærlighedens dag som er blevet årets romantiske højtid.

Valentinsdag op igennem tiden

I de tidligste år fra omkring 1400 tallet var Valentines kort håndskrevne.

Senere omkring 1900 tallet, blev kortene trykte og masse producerede med blonder, romantiske billeder og digte.

Først senere udviklede traditionen sig således at der også blev givet gaver i form af roser, hjerteformede chokoladeæsker m.m. og siden er salget af gaver til Valentins dag eksploderet og dagen er blevet til en af de største kommercielle højtider, hvor især blomsterbutikker har deres største omsætning.

I 80’erne begyndte juvelerer at markedsføre Valentines Day som en anledning til at give romantiske gaver i form af diamanter og andre smykker og værdien af valentinsgaver er med årene blevet større og større.

Valentinsgaver

Især kvinder holder af denne “kærlighedens dag” og elsker at få romantiske gaver af deres mænd i form af blomster, chokolade, parfume, undertøj, silkenatkjoler, smykker m.m.

Kvinder kan også godt lide at forkæle dem de holder af, men det kan være svært at finde på den perfekte valentinsgave til mænd.

Mænd er generelt ikke helt så romantiske som kvinder og sætter ikke pris på de samme ting. For kvinder kan det derfor være en god idé at tænke lidt over hvad deres udkårende interessere sig for.

Hvis f.eks. manden er fodboldfan kan et smykke med fodboldlogo fra hans yndlings fodboldklub være en rigtig god kombination af noget romantisk og hans interesse.

– Spiller han guitar kan et hjerteformet plekter, måske være sagen.

For kvinder gælder det om at tænke lidt kreativt, hvis man ønsker at give en valentinsgave der virkelig gør indtryk på deres “Valentine”.

Valentinsdag i Danmark

Selvom det altså er en gammel tradition fra middelalderen varede det noget tid inden denne slog igennem i Danmark, hvor vi først i 1990’erne begyndte at hoppe med på vognen og fejre valentinsdag.

Mange danskere er dog stadig imod at fejre valentinsdag, da de mener at det er for kommercielt og for amerikaniseret.

I Danmark i dag er salget af kosmetik og blomster m.m. på Valentinsdag kun overgået af salget på morsdag.