Hvorfor fremtidens kabel tv bliver truet

Date Added: juni 22, 2010

Author: Simon Konstantin

Kabel tv blev oprindelig betragtet som et måde at levere samme tv-kvalitet til isolerede landområder som til byerne. Efter en langsom opstart i slutningen af 1940’erne voksede kabel tv sig til en stor industri og i 1990’erne påvirkede det livet for mange mennesker. Ved udgangen af 1990’erne, blev det fx anslået, at omkring 70% af amerikanske hjem havde adgang til kabel tv.

Men i 90’erne kom også satellit tv og med det begyndte salget af kabel tv at falde. Satellit tv udbydere lavede et meget aggressivt angreb på tv-branchen, og fik meget hurtigt en stor del af markedet. Siden satellit tv kom til, er væksten af satellit sket på bekostning af kabelselskaberne.

Mens kabel leverer et tv signal til hvert hjem via et underjordisk kabel, kommer satellitsignalet, som, navnet også tyder på, fra satellitter placeret over Det Caribiske Hav. Hver abonnent modtaget sit tv-signal gennem en lille cirkulær parabol, der normalt er anbragt på taget af en bygning. Så længe parabolen har en uforstyrret udsigt af den sydlige himmel, vil et fjernsyn være i stand til at vise både perfekt billede og lyd.

Ligesom kabel, er satellit tv-udbydernes tv pakker tilgængelige med et månedligt abonnement og en 1-årig kontrakt. De fleste af de kanaler, der vises på kabel fås også gennem satellitselskaber, således kan en familie skifte fra kabeludbyder til satellit tv og stadig være i stand til at nyde alle deres favoritprogrammer.

Stigningen i udbredelsen af satellit tv til amerikanske hjem er sket på bekostning af kabel tv. Kablet er på retur i stigende hastighed, og selv om fuldstændig afskaffelse kan ligge langt væk, vil det i sidste ende være uundgåeligt. Ikke alene er dette et eksempel på, hvordan overlegen teknologi erstatter den underlegne, men afskaffelsen af kabel tv vil blive fremskyndet af de åbenlyst aggressive satellit tv-udbydere.

Så hvilke problemer slås kabel tv-branchen med? Disse kan inddeles i to – for det første de tekniske problemer, og for det andet truslerne fra satellitkonkurrenterne.

Tekniske problemer ved kabel tv

1) Da tv-signal er leveret til abonnenterne via kabel, kan dårligt vejr påvirke disse kabler. Kabel TV er altså ikke lige så pålideligt som satellit på dette område.

2) Kabler kan ikke levere samme antal kanaler, som satellittransmission kan. Kabel kan derfor ikke matche satellit, når det kommer til udbuddet af de mange forskellige kanaler.

3) Billede- og lydkvalitet med kabel er ringere end satellit – satellit tv-signaler er i 100% digitalt format, noget som kabel tv virksomhederne ikke kan leve op til.

4) Karakteren af satellit tv, betyder, at det er nemmere at indarbejde nye teknologier ind i systemet.

Trusler fra aggressive konkurrenter

1) Da satellit selskaber jager markedsandele, holder de deres gebyrer så lave som muligt. Derfor er kabelvirksomhedernes gebyrer dyrere end deres satellitkonkurrenters.

2) De store spillere i satellit tv-branchen tilbyder nye abonnenter gratis udstyr og installation, som fx parabol mv.

3) Installatører af satellitsystemer tilbyder samtidig en række gratis gaver såsom særlige tilbud og priser for nye kunder.

4) Satellitsignalet muliggør leveringen af et større antal kanaler, og for mange familier er dette i sig selv grund nok til at droppe kabel tv.

5) Mange undersøgelser i erhvervsbranchen viser, at satellit tv-selskaber lægger mere vægt på kundeservice end kabeloperatører.

6) Det stadigt stigende antal abonnenter på satellit tv er i sig selv nok til at få flere familier til at skifte over.

I årenes løb har kabel tv-selskaber leveret en vigtig service til samfundet, men medmindre de kan matche samme serviceniveau som satellitkonkurrenterne og til en lignende pris, så ser deres fremtid ikke særlig lys ud.