Fem hurtige og nemme sikkerhedstjek, før du begiver dig ud på en lang køretur

Date Added: februar 16, 2012

Author: Thomas Andersen

Det siger sig selv, at når du står for at skulle ud på en lang køretur, er det en god idé at udføre flere tjek, før du tager af sted. Det ville jo være ærgerligt, hvis den lange tur blev til en kort tur.

1. Tjek dokumenterne
Det første, du skal gøre, inden du overhovedet sætter dig ind i din bil, er at tjekke, om din forsikring er gyldig, og om den dækker, hvis du skal på en lang tur ud af landet, og hvordan. Det er en rigtig god idé at have autohjælp som tillæg på din forsikring, og helst en dækning, som du faktisk kan bruge til noget, det vil sige en dækning, hvor autohjælpen ikke blot kommer, men også kan transportere bil til nærmeste værksted eller dit værksted, hvis problemet ikke kan klares på stedet. Med hensyn til forsikringen, er det selvfølgelig bedst at have kasko, men er du ny bilist, eller har du anmeldt skader, har du muligvis en høj præmie allerede, og så kan kasko være en dyr fornøjelse, selvom det giver ro i sindet. Du må her opveje med dig selv, hvad der er vigtigst for dig, ro i sindet eller lavere forsikringspræmie.

Det næste dokument, du skal kontrollere, er synsindkaldelse. Hvis du skal på 7 ugers bilferie, er det nok bedst at sikre, at du ikke skal til syn, når du har været væk i 3 uger. Desuden er det rarest for dig at få foretaget syn inden en lang tur, da bilen jo så er sikkerhedsmæssigt i orden.

2. Tjek telefonnumre og kort
Så er dokumenterne i orden. Nu skal du så sikre dig, at du har opladet mobiletelefonen, og at du har en oplader med, evt. også en adapter til brug i lande, som ikke har samme stik som i DK. Du skal også have telefonnumre til forsikring, autohjælp og vejrmelding indkodet i din mobiltelefon. Har du en smartphone, er det en god idé at bogmærke en vejrudsigt og et trafiksite med relevans for din tur. Har du også GPS, skal du sikre dig, at kortene er opdaterede og relevante for din tur. Det kan potentielt spare dig for at køre forkert, så din lange tur ikke bliver længere end nødvendigt. Hvis du ikke har GPS, skal du tage kort med.

3. Tjek sikkerhedsudstyr
Nu er du efterhånden ved at være klar til at forlade huset og nærme dig bilen. Så skal du tjekke, at du har reservedæk, advarselstrekant og førstehjælpskasse i bilen. Derefter skal du tjekke oliestand, sprinklervæske, dæktryk og lygter for og bag.

4. Få et professionelt tjek
Hvis du er i rigtig god tid, og bilen ikke har været til service/syn længe, kan det være en god idé at booke et lille tjek på værkstedet før din lange tur. Så kan du få tjekket bremser, bremsevæskestand, kølervæskestand og andre småting, som det er bedst at få en faglært mekaniker til at udføre. Har din forrude en lille ridse efter stenslag, er det bedst, og også billigst, at få udbedret skaden, da ridsen nemt kan blive til en revne i forruden, og det kan være farligt.

5. Tjek årstidsrelevant udstyr
Du skal nu sørge for at have bilen klar til årstiden. Er det vinter, skal du have vinterdæk – som du skal tjekke ikke har for dybt slid – på og have lygte, sneskovl og tæpper med. Er det sommer, skal du også tjekke slid på dæk, og at du ikke har vinterdæk på, men i stedet for lygte, sneskovl og tæpper, skal du sikre dig, at du har et par flaske vand med, evt. solbriller, og hvis du er så heldig at have air condition, at den er i orden.

Af sted!
Når du endelig sætter dig i ind bilen og starter, skal du tjekke, at du har benzin nok på. Herefter kan du tage af sted på din lange tur og med rimelig sandsynlighed tage af sted uden unødvendige stop på vejen. God tur!