Nakkestøtte – en undervurderet livredder

Date Added: november 9, 2010

Author: Jaran

Nakkestøtter er en af de mest undervurderede sikkerhedsfunktioner, der findes i moderne biler, og mange førere og passagerer risikerer alvorlige skader, eller det der er værre, hvis deres nakkestøtter indstilles forkert.

Nakkestøtter yder ikke alene sidekomfort, når du læner dig tilbage i bilen. Disse polstrede og faste støtter kan vise sig at være afgørende for at undgå alvorlige nakke-, rygmarvs- og hjerneskader, hvis bilen involveres i et sammenstød. Alligevel undlader mange bilister at justere nakkestøtten, når de sætter sig i bilen, selv om det er tydeligt, at indstillingen ikke passer til deres højde.

Mens det er blevet helt naturligt for mange passagerer at spænde og justere sikkerhedsselen, synes nakkestøtte at være et overset udstyr. Dette på trods af, at både sikkerhedssele og nakkestøtte arbejder som en tandem med det formål at forhindre hovedet i at blive vredet baglæns under et sammenstød, og dermed forhindre piskesmæld, som kan opstå ved så lave hastigheder som 24 km/t.

Derfor er det så vigtigt at have nakkestøtter med på listen over nødvendigt udstyr, når du overvejer køb af en ny bil. Selv om resten af bilen lever op til sikkerhedsstandarder, kan indstillingen og størrelsen af nakkestøtten ikke give dig den nødvendige støtte, især hvis du er meget høj eller meget lav, og du skal altid kontrollere, om sædet kan indstilles til at være mere sikkert og komfortabelt, inden du foretager et køb.

Nakkestøtter er designet til at give en livsvigtig beskyttelse uden at hindre førerens udsyn bagtil, så det er aldrig tilrådeligt at fjerne nakkestøtter for bedre udsyn. Benyt dine spejle i stedet, ellers kan forrude reparation være det mindste problem, hvis du bliver involveret i en ulykke uden noget til at støtte dit hoved.

Hvis du føler, at din nakkestøtte ikke er optimalt indstillet, skal du følge nogle enkelte trin, der kan afhjælpe problemet. Det vigtigste er, at toppen af hovedet flugter med toppen af nakkestøtten – nakkestøtten skal ikke stikke over hovedet og hindre udsyn bagtil. Mere præcist, bør midten af nakkestøtten være i niveau med toppen af dit øre, og afstanden mellem nakkestøtten og dit hoved under kørsel bør ligge mellem fem og ti centimeter.

Justering af nakkestøtte er særlig vigtig, hvis to eller flere førere bruger den samme bil, og det kan hurtigt blive en del af din daglige rutine at bruge et par sekunder på at kontrollere nakkestøttens indstilling.