Sådan gør du bilen klar til vinteren

Date Added: oktober 28, 2011

Author: Thomas Hansen

Vinteren står for døren – det er på tide at gennemgå din bil, klargøre den til sæsonen og foretage småreparationer.

Noget at det vigtigste er selvfølgelig vinterdæk. I Sverige er det lovpligtigt at køre med vinterdæk i perioden 1. december til 31. marts, og selvom det ikke er tilfældet i Danmark, er det en god forsikring at montere vinterdæk i samme periode. Ved montering bør du eller mekaniker også kontrollere, at dækkene ikke er nedslidte, men har mindst 1,6 mm mønsterdybde. Både sommer -og vinterdæk bør kontrolleres regelmæssigt for ældnings- og slitageskader, særligt hvis de er mere end 5 år gamle. Dæktryk bør kontrolleres 2 gange om måneden. Du kan med fordel få rykket rundt på dækkenes placering på bilen, så slid bliver mere udjævnet, da dette forlænger dækkenes levetid. Hvis du skal have skiftet dæk, så sørg for også at få skiftet ventiler.

Du kan også overveje at få rustbeskyttet bilen. Det danske vintervejr giver anledning til rust, især vejsalt fremmer rustdannelse. Bor du tæt på havet, er der salt i luften, som hele året fremmer rustdannelse. Indvendigt i bilen er det godt at tjekke, at gulvmåtter ikke er fugtige, da det også kan føre til rustdannelse.

En ordentlig grundig vask er også en god idé op til vinteren. I løbet af vinteren er undervognsvask en rigtig god idé, så vejsaltet ikke får lov at sidde.

Viskerblade skal gennemgås og evt. udskiftes. Tjek sprinklerdyserne, fyld op med sprinklervæske, og sørg for at have en ekstra dunk i bilen.

Kontrollér også kølervæskestand. Langt de fleste kølervæsker er frostsikrede.

En vinterklargøring bør også omfatter olieskift. Du kan finde den anbefalede olietype i bilens instruktionsbog. Som tommelfingerregel er en fuldsyntetisk olie bedst til vinterbrug.

Bilens dørlåse skal smøres. Temperaturskift, fugt og kulde kan resultere i genstridige låse på kolde vinternætter.

Gummilister skal rengøres og smøres med silikone. Så holder du kulden ude. Silikonen forlænger også gummilisternes levetid – ligesom på døre til køleskabe og frysere.

Sørg også for, at alle lygter virker og at lygtepærerne virker.

Det er en god idé at have de følgende hjælpemidler liggende i bilen: Isskraber, skovl, tæpper, lygte, slæbetov, sikkerhedsvest, nødhjælpskasse, advarselstrekant og startkabler. Læg det hele (bortset fra isskraberen og lygten, de ligger bedst i handskerummet) i en kasse i bagagerummet, så du kan holde orden og nemt kan tage det ud samlet.

Har du dybe ridser eller revner i ruden efter stenslag, skal du have dem ordnet inden vinteren. Store ridser eller revner er ulovlige, og små ridser og revner kan blive til store ved skift i temperatur og fugt.

Når du har klargjort bilen til vinteren, er du klar til det værste vintervejr – i meget slemt vejr kan det bedste valg nemt være slet ikke at køre ud.