MPEG4/MPEG2 problematikken

Date Added: juni 23, 2010

Author: claus albertsen

I 2012 vil DR1, DR2 og TV2 skifte fra komprimeringsformen MPEG2 til MPEG4, hvilket betyder at mange danskere bliver nødt til at købe en ny fladskærm med indbygget MPEG4 tuner eller en MPEG4 digital modtager.

Brancheforum for Digitale Medier, der en sammenslutning af alle virksomheder i TV branchen, vurderer at der ved udgangen af 2008 er solgt 1,2 mio. digitale modtagerbokse. Af dem er op imod en million kun i stand til at modtage MPEG2 formatet.

En del har formentlig fået fremtidssikret deres udstyr i forbindelse med digitaliseringen 31/10 2009, men der vil helt sikkert stadig være mange, som i løbet af de næste to år skal købe ny fladskærm eller tuner.

I øjeblikket er der en livlig diskussion, der går på hvorvidt detailhandlen har været gode nok til at informere om udstyrets begrænsede levetid. Det vil jeg dog ikke komme nærmere ind på i denne artikel.

Hvad skal vi med MPEG4?

Mange har nok spurgt sig selv om det virkeligt er nødvendigt med en ny standard, men der er faktisk en mening med ”galskaben”.

Komprimeringsstandarden MPEG4 er en videreudvikling af MPEG2 og med den nye standard komprimeres billederne, så de fylder endnu mindre. Det betyder, at der bliver plads til flere tv kanaler uden at det går ud over kvaliteten.

Tværtimod skulle vi gerne få bedre tv programmer med en bredere appel.

Da det analoge tv signal slukkede i efteråret 2009 var MPEG4 udstyret forholdsvist kostbart at anskaffe sig, i hvert fald sammenlignet med MPEG2, men allerede nu er prisen på de nye modtagere og fladskærme reduceret mærkbart.

MPEG4 modtagere, digitale antenner og hvad der ellers er nødvendigt for at se TV nu og fremtiden kan købes billigt på www.znappi.dk.