Er barn er født i Betlehem

Date Added: december 30, 2014

Author: Claus

”Et barn er født i Betlehem” er skrevet af N.F.S Grundtvig i 1820 og er oprindeligt skrevet til en middelaldervise. Grundtvig var som bekendt præst, og han har bidraget med hundredevis af salmer til Den Danske Salmebog herunder Et barn er født i Betlehem. I 1849 skrev A. P. Berggreen en ny melodi til salmen Et barn er født i Betlehem, som er den vi kender i dag. Budskabet i salmen er meget enkelt, den genfortæller Jesu fødsel og hylder ham for at give menneskerne adgang til Guds rige, ved at ofre sig selv.

I de første fire vers af Et barn er født i Betlehem beskriver Grundtvig således, hvor Jesus blev født og under hvilke omstændigheder. Med sætningerne ”En fattig jomfru sad i løn…” og ”Han lagdes i et krybberum…” beskriver han, hvordan Jomfru Maria sad skjult i en stald og måtte føde Jesus blandt dyrene, hvorefter hun måtte ligge ham i en krybbe. Dernæst beskriver Grundtvig, hvordan de vise mænd kom med gaver til Jesu-barnet i form af guld, røgelse og myrra.

De efterfølgende vers i Et barn er født i Betlehem handler om, at vi mennesker skal gå i kirke og ære Jesus fordi at han frelste os og gav os mulighed for at komme i himlen. Det gør han blandt andet med sætningen ”Guds milde ansigt skal vi se”, som er en slags lovning på at vi skal møde gud og han kalder Jesus for en frelser og en ”broder blid”.

Denne salme Et barn er født i Betlehem er som sagt meget populær i kirken ved juletid, og en af grundene til det er den gode melodi, men også teksten er et afgørende element. Grundtvig har valgt at bruge gentagelser i hvert vers, hvilket gør den nem at huske. Det gør også, at den afviger fra nogle af de mere tunge og lange salmer, som kan være svære at synge med på, idet de ikke er lige så kendte og melodierne kan til tider være svære at følge. Man kan derfor sige, at Grundtvig har gjort det godt med denne salme Et barn er født i Betlehem, idet den stadig den dag i dag er meget populær hos børn såvel som voksne, idet den synges i de fleste kirker rundt om i landet ved juletid. Det er en smuk salme, der sender et positivt budskab og minder os om hvad julen ifølge kristendommen handler om, nemlig Jesu fødsel.

?

Kunne du eventuelt tænke dig at lære at spille sangen til jul, kan du finde musikken på: Et barn er født i Betlehem

Du kan også finde tekster her på: Et barn er født i Betlehem