Manden bag ”En lille nisse rejste”

Date Added: december 29, 2014

Author: Claus

”En lille nisse rejste” fra 1845 er en sang skrevet af Julius Christian Gerson. Den omhandler som bekendt en nisse, der rejser ud i verden for at finde verden største mand og ender med at finde ham i sit eget spejlbillede. Det er en kendt børnesang, men forfatteren bag er ikke så kendt. Denne artikel vil fortælle om, hvem han var og henvise til nogle af de mange andre værker ud over En lille nisse rejste, han nåede at lave i sin levetid.

Julius Christian Gersons hed faktisk Joseph Hartvig Gerson fra sin fødsel og frem til 1832, hvor han lod sig døbe og derefter skriftede navn. Han blev født i København, men nåede at bo mange forskellige steder rundt omkring i Danmark, blandt andet i Salling, på Læsø og på Livø og han boede endda en periode i Norge. Gennem livet forsøgte Gerson sig med flere forskellige professioner blandt andet som provinsskuespiller, men han fik ikke den store succes og måtte i perioder arbejde som huslære og korrekturlæser. Han fandt dog en smule succes som forfatter til digte til børn, som han mente skulle handle om kærlighed og forsoning og ikke inkludere emner såsom lidenskab og had, da han mente at disse ville påvirke børnene negativt. Udover at skrive digte til børn, var han også redaktør på flere børneblade, blandt andet Maanedsskrift for Børn (1845-1847), hvor han samarbejdede med H.V. Kaalund og Den nye Børneven, For Børn og Skolen og Hjemmet, som alle er fra årerne mellem 1848 og 1852.

Gersons eftermæle er desværre ikke kun positivt. Flere mener at han har var lidt for stærkt påvirket af H.C. Andersen, til en sådan grad af han kaldes for en epigoner, altså en efteraber. Det er nok lidt hårdt sagt, og man skal ikke glemme at han fik succes med sine digte til børn. Han opnåede dog ikke den succes han håbede på, og han er blevet kaldt en bitter mand på sine ældre dage.

Om man mener Gerson var original nok eller ej, så er sangen ”En lille nisse rejste” i dag en velkendt børnesang, som mange mennesker kender og holder af, og Gerson formåede da også at udgive adskillelige børnebøger i sin levetid heriblandt Julegave for den fromme Ungdom fra 1838 og Et eventyr fra 1848, som begge er en læsning værd.

?

Tekst og noder kan findes på En lille nisse rejste
Man kan endvidere også finde melodien her: En lille nisse rejste